Innovaatiopellot kukoistavat tulevana kasvukautena

huhtikuu 27, 2022

Tulevana kesänä voi kylillä kiertäessä nähdä innovatiivisia viljelmiä, erilaisia kukkapeltoja ja jotain muutakin tavallisesta poikkeavaa maankäyttöä. Joensuun seudun Leader -yhdistyksen Innovaatiopelto-haku herätti laajaa kiinnostusta Leader-ryhmän alueella. Polvijärven, Outokummun, Liperin, Kontiolahden ja Joensuun maaseutualuiden lisäksi haussa oli mukana Heinävesi, joka liittyy Joensuun seudun Leader-alueeseen uuden ohjelmakauden myötä vuonna 2023. 

- Innovaatiopelto on Joensuun seudun Leader -yhdistyksen oma avaus kokeilevaan maatalouteen, kertoo toiminnanjohtaja Mari Voutilainen.  

Innovaatiopelto-haku avattiin edistämään yhdessä tekemistä, verkostoitumista, ympäristön viihtyvyyden ja ulkonäön kohentamista, innovatiivisuutta sekä kokeilevaa toimintaa. Myös ympäristöystävällisyyttä ja luonnon monimuotoisuuden huomioimista korostettiin hakuehdoissa. 

- Innovaatiopelto on kokeileva, kertaluontoinen tuki, josta haluttiin helposti haettava ja kevyt tukimuoto, kertoo Leader-asiantuntija Heli Jolkkonen. 

Hakemuksia saapui maaliskuun loppuun mennessä 22, joista määrärahan puitteissa valittiin rahoitettavaksi seitsemän hanketta. Valinnoissa painotettiin haettujen toimien uutuusarvoa, yhteisöllisyyttä ja vaikuttavuutta.   

- Lisäksi pyrimme alueelliseen tasapuolisuuteen, toteaa Jolkkonen.  

Tukea saaneet kohteet tullaan kiertämään kesän aikana ja ne nostetaan näkyviksi Leaderin sosiaalisen median kanaville. Lisäksi leaderiläiset ottavat kutsuja vastaan Innovaatiopelto-talkoisiin ja tapahtumiin. 

Myönteisen tukipäätöksen saaneet kohteet

 

Outokummun viherryttäjät: Virkeyttä, vihreyttä ja vehreyttä Outokumpuun, Outokumpu: 
Outokummun kaupungin tyhjälle tontille perustetaan yhteisökasvimaa. Hankkeessa mukana Kummun koulun 5b luokka ja kaupunkilaisia. Maahanmuuttaja-ryhmä kokeilee, menestyvätkö/kasvavatko heille tutut kasvikset Suomessa.  

Parrenmäen vanhat!: Paljasjalkapolku, Liperi: 
Rakennetaan eri materiaaleilla päällystetty polku, jonka ympärille istutetaan kukkivia kasveja ja humalaa hunajamajaksi. Polkua kävellään paljain jaloin ja tunnetaan siten jalkapohjassa sen eri materiaalit. 

Kinahmolaiset yhdistykset yhdessä: Hyötyä ja iloa kulttuuripihapiiristä, Polvijärvi: 
Ennallistetaan vanhan kansakoulun puutarha-alue. Puutarhaan istutetaan sekä hyöty- että koristekasveja. Järjestetään yhteisöllisiä teema- ja tapahtumapäiviä sekä työllistetään nuoria.   

Selkien kyläyhdistys: Kylän potut pottuina, Kontiolahti: 
Perustetaan kylälle yhteinen perunapelto, johon kaikki halukkaat saavat tulla istuttamaan ja nostamaan satoa. Satoperunat jaetaan osallistuneille ja kyläläisille. Perunan nosto tapahtuu perunafestivaaleilla.  

Ahvenisen kyläyhdistys ry: Auringonkukkapelto Punaiselle talolle, Ahveninen: 
Raivataan pusikoitunut ympäristö, muokataan maa ja kylvetään yhdessä talkoilla auringonkukkia.   

Tuupovaaran Käsityöläiset Ry: Kyläläisten yhteinen kasvimaa ja kukkapelto, Tuupovaara: 
Ullakon piha-alueelle perustetaan kasvimaa-alue sekä kukkapeltoa. Järjestetään kasvien istutus- ja hoitopäiviä. Toteutetaan hanke yhteisöllisesti ja toiminnallisesti.  

Pääskyn perhos- ja pörriäs lovers: Kesärinteet perhosille ja pörriäisille, Heinävesi: 
Pääskyn laskettelurinteille istutetaan kukkaketo, monivuotisia perennantaimia sekä auringonkukkaa ja pellavaa. Mahdollisesti alueelle tuodaan myös mehiläispesiä. Rinteiden kukkakedosta nauttivat monet perhos- ja pörriäislajit.    

Lisätietoja: 

Leader-asiantuntija Heli Jolkkonen 
p. 040 874 7924 
Tämä sähköpostiosoite on suojattu spamboteilta. Tarvitset JavaScript-tuen nähdäksesi sen. 

joensuun-seudun-leader-logo.svg

Hae rahoitusta

Omat hankkeet

Yhdistys